Att den sibiriska katten är allergifri stämmer inte riktigt. Allergi är mycket individuellt och långt ifrån alla allergiker klarar av den sibirisk katten. Att det finns många allergiker som klarar av sibben tros bero på att många sibiriska katter utsöndrar mindre av det vanligaste allergenet, Fel d1 proteinet, som många kattallergiker reagerar på.
Fel d1 är ett glycoprotein som primärt produceras i talgkörtlarna i huden och avsöndras till pälsen genom kattens tvättning. När katten slickar sig blir allergenet även luftburet. Allergenet är under hormonkontroll (testosteron) varför hankatter producerar mer Fel d1 än honkatter. Kastrering av hankatten reducerar produktionen av Fel d1.
Viktigt är att man testar sin allergi innan man bestämmer sig för att köpa sibirisk katt. Man bör helst se till att testa sin allergi hos olika uppfödare och givetvis hos den uppfödare man planerar att köpa kattunge eftersom katternas allergivänlighet varierar. Det finns särskilda testhem runt om i Sverige som tar emot personer som vill testa sin allergi. Sällskapet Sibirisk katt förmedlar kontakt till dessa om man mailar dem på testhem@sibiriskkatt.se.
Foto: Camilla Sundling, S*Grevinnans
Ni är givetvis välkomna att besöka oss om ni vill testa er allergi eller bara gosa lite med katterna!

Att leva med allergi och sibirisk katt!
"En hund sitter bredvid dig när du arbetar.
En katt sitter ovanpå det du arbetar med."
- Pam Brown