Den sibiriska katten är en storvuxen raskatt och har sitt ursprung från Ryssland. Hanar har en medelvikt på 5,4 kg, honor 4 kg enligt en pilotstudie i form av en enkät i Facebookgruppen Sibirisk katt 3-5 juli 2020. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid 5 års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig kattras och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring (lodjurstofsar). Pälsen består av en tät underpäls med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något sträva vid beröring.

Foto: Gunila Falk, S*Deltas

Den sibiriska katten är en mycket intelligent, kärleksfull och tillgiven katt som är mycket fäst vid sin ägare. Alla sibirier har såklart sin egen personlighet! Den är en mycket social, lekfull och livlig katt som älskar barn. Kattens sätt att jama låter inte som andra katter, den liksom ”kvittrar” men den har också en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många tycker att den är väldigt lik en hund. Detta beror förmodligen bland annat på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som är intelligent och läraktig. Det är inte ovanligt att sibiriska katter kan öppna dörrar, apportera eller gå i koppel om den tränas för det. I Ryssland används den ofta som cirkuskatt.

Det finns många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och dricker gärna direkt från kranen hemma. Sibben är också en duktig klättrare och hoppare varför ett klätterträd hemma är bra.

 
Avslutningsvis vill jag nämna att den sibiriska katten är klart ”beroendeframkallande”!

Vill du veta mer om den sibiriska katten läs gärna mer på SibiriskaKatten.se